Niet gevonden wat je zoekt? Ontdek ons volledig aanbod op de webshop!

×

Hoe bepaal je de juiste maat voor werkkledij?

14/06/2024

In de sector van werkkledij is het vinden van de juiste maat niet eenvoudig. Niet alleen is goed zittende kleding aangenamer om in te werken, bij beschermkleding (CE-gemarkeerde kleding) is een perfecte pasvorm zelfs een vereiste. Alleen met kleding die als gegoten zit, kun je rekenen op de juiste bescherming op de werkvloer. Maar hoe zorg je ervoor dat je de juiste maat selecteert uit het uitgebreide assortiment?

Meetpunten van het lichaam

De sleutel tot de perfecte pasvorm ligt bij het correct meten van je lichaam. Hiervoor heb je iemand anders nodig die jouw maten opneemt. Het meetlint moet dicht op het lichaam zijn maar mag niet snijden of strakgetrokken worden.

 

juiste maat voor werkkledij

De belangrijkste meetpunten zijn:

  • A: totale lengte: gemeten van kruin tot de vloer, zonder schoenen.
  • B: borstomvang: bij heren net onder de oksels, bij dames ter hoogte van de tepels.
  • C: taille wijdte: het smalste gedeelte van je romp.
  • D: heupomvang (dames): het breedste punt van de heupen.
  • E: binnenlengte been: van kruis tot de vloer, weer zonder schoenen.

Maat- en omrekentabel om je kledingmaat te bepalen

Wanneer je je lichaamsmaten hebt, kun je deze via een maat- en omrekentabel omzetten in de kledingmaat die je het beste past. In alle kleding van HAVEP vind je een label met daarop het CE-poppetje. Dit label vermeldt niet alleen de kledingmaat, maar ook voor welke lichaamsmaten deze maat geschikt is.

Maten werkkledij heren

Bijvoorbeeld, bij de overalls en jassen kun je uitgaan van je borst- en tailleomvang in combinatie met je totale lengte. Heb je een borstomvang van 94-98 cm en een tailleomvang van 82-86 cm? Dan zou confectiemaat 48 de ideale maat kunnen zijn, mits de totale lengte ook overeenkomt.

Maat en omrekentabel heren

Nadat je alle maten genomen hebt, kan je jouw maat bepalen aan hand van deze tabel.

werkkledij heren maten

Maten werkkledij dames

Kijken we naar werkbroeken, dan is naast de taille- en heupomvang ook de totale lengte van belang. Een tailleomvang van 78-81 cm en een heupomvang van 96-99 cm wijzen bijvoorbeeld op confectiemaat 38.

Maat en omrekentabel dames

Op basis van jouw opgenomen maten kan je jouw pasmaat in deze tabel terugvinden. Opgelet, je kan werkkledij best altijd eerst passen voor je dit aankoopt, om je zo prettig mogelijk te voelen tijdens je werkuren.

werkkledij dames. maten

Soorten werkkledij

Elk type werkkledij, van overalls tot beschermkledij, heeft zijn eigen functies en vereisten voor wat betreft de pasvorm.

Werkkledij

Werkkledij is ontworpen met als doel de drager comfort en bewegingsvrijheid te bieden tijdens het werken. Of het nu gaat om een werkjas, broek of overall, functionaliteit en duurzaamheid zijn de sleutelwoorden. Het biedt de juiste bescherming tegen alledaagse risico’s in de werkomgeving, zoals vuil en slijtage.

Beschermkledij

Beschermkledij daarentegen heeft een hogere mate van veiligheidsvereisten. Deze kledingstukken zijn speciaal ontworpen om te beschermen tegen specifieke gevaren, zoals extreme hitte, chemische stoffen of elektrische spanningen. Beschermkledij moet goed aansluiten op het lichaam om de optimale veiligheid te waarborgen.

Het belangrijkste bij het kiezen van de juiste maat werkkledij is dat je je op je gemak voelt en dat de kleding aan de veiligheidseisen voldoet. Door je goed te laten meten en verschillende maten te passen, kom je al een heel eind.

Of je nu een professional of een workwear liefhebber bent, onthoud dat het belangrijkste criterium voor werkkledij niet alleen in functionaliteit en duurzaamheid ligt, maar evenzeer in de pasvorm. Een goede pasvorm is immers synoniem aan veiligheid en comfort.